|
B!gj@ck
|
 |
« : Czerwiec 01, 2010, 01:11:28 pm » |
|
Witam, Wątek ten przeznaczony jest na wasze komentarze/uwagi/spostrzeżenia/sugestie w związku z nowowprowadzonym modelem utrzymania forum NabiciWmBank.pl.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Jacek 'B!gj@ck' D. 
|
|
|
| |
Anika28
Ofiara Banku

Moc Reputacji: 0
P³eæ: 
Wiadomo¶ci: 19
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 01, 2010, 08:12:55 pm » |
|
Pytanie techniczne: w maju wp³aci³am na utrzymanie forum kwotê 10z³, konto mam aktywne do 26.06. Czy po tej dacie wymagana jest nastêpna wp³ata, dobrze rozumiem? Jaki jest miesiêczny koszt dostêpu do pe³nego forum, przypadaj±cy na u¿ytkownika?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ocean_niespokojny
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 01, 2010, 11:20:42 pm » |
|
B!gj@ck, rozwa¿a³e¶ mo¿e mo¿liwo¶æ hostingu zewnêtrznego forum, bo w takim wypadku odpad³oby wiele kosztów nieprzewidzianych. Nie wiem jak du¿a jest baza danych forum oraz jakie s± miesiêczne transfery i liczba dziennych odwo³añ. Przyk³adowo w wypadku serwera wspó³dzielonego o pojemno¶ci 30 GB i limicie transferu 4,5 TB/rok koszt wynosi ok. 500 z³/rok. W wypadku dwuprocesorowego serwera dedykowanego o pojemno¶ci 320 GB i miesiêcznym limicie transferu 500 GB, to koszt 500 PLN/m-c, co i tak w ca³orocznym bilansie mog³oby okazaæ siê tañsze. Poza tym w d³u¿szej perspektywie czasu ³atwiejszy do przewidzenia by³by fakt, jak d³ugo dokonane wp³aty pozwoli³yby utrzymywaæ to forum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
B!gj@ck
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2010, 08:23:08 am » |
|
Witam, Czy po tej dacie wymagana jest następna wpłata, dobrze rozumiem?
Tak. Jaki jest miesięczny koszt dostępu do pełnego forum, przypadający na użytkownika?
Minimum to 5 PLN na 1 osobę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pawart
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2010, 08:25:25 am » |
|
nie wiem czy to bylo juz poruszane ale sprawe rozwi±zalby chyba dostep do konta za pomoc± platnego smsa - oczywiscie zakladaj±c ze chetnych co miesiac byloby tylu zeby uzbierac te 500zl ale mysle ze nie byloby z tym problemu. Sms dla IP bankowych mozna od razu wycenic na 500 albo wiecej jesli ZARZAD forum tak zdecyduje:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
B!gj@ck
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2010, 08:27:41 am » |
|
Witam, B!gj@ck, rozwa¿a³e¶ mo¿e mo¿liwo¶æ hostingu zewnêtrznego forum...
Tak. Rozwa¿a³em. Niestety po przemy¶leniu wszystkich plusów i minusów jak równie¿ zagro¿eñ stwierdzi³em, ¿e przenosiny na jakikolwiek publiczny hosting mog³yby jedynie zaszkodziæ. Nale¿y pamiêtaæ i¿ obecnie forum znajduje siê w miejscu, do którego Bank nie dostanie dostêpu "bo tak" i nie wy¶le listu do us³ugodawcy o tre¶ci niekoniecznie przychylnej. Rozumiem, ¿e niektórym wybrane rozwi±zanie wadzi no ale tak to jest, ¿e w grupie (nawet w demokracji) ostatecznie podejmuje decyzje 1 osoba - inaczej powsta³aby anarchia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
B!gj@ck
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2010, 08:30:45 am » |
|
Witam, nie wiem czy to bylo juz poruszane ale sprawe rozwiązalby chyba dostep do konta za pomocą platnego smsa
Rozważane były wszystkie możliwości - mniej i bardziej bolesne do rozwiązania pod kątem technologicznym. Szczerze mówiąc to nigdy nie byłem za rozwiązaniem z SMS'ami - z 1 prostego powodu. Nie wiem czy wiecie ale w przypadku płatności via SMS ok. 70% zgarnia Operator + Fiskus. Ostatecznie więc z wysłanego SMS'a za 5 PLN na forum doszło by ok. 1,5 PLN. Teraz wysłane 5 PLN = otrzymane 5 PLN.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
peshoo
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2010, 09:31:42 am » |
|
Pytanie techniczne: w maju wp³aci³am na utrzymanie forum kwotê 10z³, konto mam aktywne do 26.06.
Wp³aci³em 50 z³, a konto mam aktywne równie¿ do 26 czerwca. TBH czujê siê odrobinê poszkodowany. Poza tym zaproponowany model uwa¿am za strza³ w dziesi±tkê 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
B!gj@ck
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 02, 2010, 09:49:39 am » |
|
Witam, Wpłaciłem 50 zł, a konto mam aktywne również do 26 czerwca. TBH czuję się odrobinę poszkodowany.
Napisane zostało na stronie wyraźnie (i pogrubione) jaka kwota jest minimalna. Zgadzam się, że z Twojego punktu widzenia może być to lekko nie fair ale wszystkich muszę traktować równo, bez wyjątku. Z tego co kojarzę wpłaciłeś przed wprowadzeniem nowego modelu utrzymania więc Twoje konto zostało automatycznie przedłużone. Na pocieszenie mogę jedynie dodać, że takie same zasady zostały wprowadzone dla tych którzy wcześniej wysłali 50 PLN, 70 PLN a nawet 100 PLN. Zaletą obecnego stanu rzeczy jest to, że każdy podejmuje decyzję wyłącznie za siebie. Nie pomagasz = nie masz. Poza tym zaproponowany model uważam za strzał w dziesiątkę  Dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
B!gj@ck
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 02, 2010, 09:53:25 am » |
|
Witam, I tak przy okazji - z klasy dobrych wiadomości. Od ok. połowy lipca przepustowość łącza zostanie zwiększona sześciokrotnie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ocean_niespokojny
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 02, 2010, 04:27:21 pm » |
|
B!gj@ck , swoim pytaniem / sugesti± nie chcia³am Ciê bynajmniej uraziæ. Nie jestem te¿ osob±, której cokolwiek wadzi. Doceniam to co robisz dla inicjatywy Nabitych. Martwiê siê jednak tym, jak d³ugo uda nam siê przed³u¿yæ dzia³anie forum. Po pierwsze z mojej perspektywy (nie popartej ¿adnymi danymi), ruch na forum ostatnio (jeszcze przed wprowadzeniem op³at za korzystanie z niego) trochê jakby os³ab³. Poza wszystkim uwa¿am za bardzo s³uszne wprowadzenie odp³atno¶ci za korzystanie z dostêpu do forum, bo niby dlaczego mia³by¶ do tego interesu dop³acaæ. Zastanawiam siê jednak, jak sprawa bêdzie siê dalej rozwija³a. Aktualnie od marca do maja (z opublikowanych danych) wynika, ¿e zap³aci³o ok. 100 osób. Gdyby w przysz³o¶ci ka¿da z tych osób zap³aci³a stawkê minimum czyli 5 z³, to z bied± wychodzimy na te 500 z³/m-c. Z powy¿szego wynika, i¿ utrzymanie forum wymaga³o bêdzie od nas du¿ej mobilizacji. Twoja uwaga dotycz±ca bezpieczeñstwa danych jest jak najbardziej s³uszna. Mam nadziejê, ¿e moje czarnowidztwo siê nie spe³ni i nie bêdziemy musieli szybko stawaæ przed wyborem bezpiecznie czy w ogóle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
B!gj@ck
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 02, 2010, 06:55:58 pm » |
|
Witam, B!gj@ck , swoim pytaniem / sugestią nie chciałam Cię bynajmniej urazić. Nie jestem też osobą, której cokolwiek wadzi.
To co napisałem poprzednio nie było nacechowane pejoratywnie (ani nie chciałem aby tak zostało odebrane). Po prostu napisałem swoje zdanie  Wiem, że kwota 5 PLN spokojnie utrzyma to forum (nawet przy wspomnianych 100 wpłacających osobach). Mamy tutaj w zespole takiego jednego mądrego człowieka, który umie wszystko policzyć - ja mu ufam ;-) Dodam, że po wprowadzeniu nowego modelu utrzymania dostałem kilka e-mail'i od osób, które nigdy wcześniej się nie odzywały (a nawet mają 0 postów). Idąc dalej - ciągle są rejestrowane nowe osoby a rejestracja obecnie również wymaga aktywności już od samego początku. Poza tym - z moich danych wynika, że ilość ruchu na forum jest niezmienna od marca 2009 (z kilkoma wyjątkami peek'ów po publikacjach w mediach).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grani
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 04, 2010, 11:48:54 am » |
|
Bardzo dobry pomys³. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hellboy78
Aktywny Pogromca Banku

Moc Reputacji: 6
P³eæ: 
Miejsce pobytu: Poznan
Wiadomo¶ci: 64
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 04, 2010, 12:30:19 pm » |
|
Witam, bardzo dobry pomys³ z t± odp³atno¶ci±. Mo¿e to podzia³a na tych, którzy do tej pory nie wysup³ali ani z³ocisza na utrzymanie forum, a z forum korzystaj±. Pzdr Hellboy89
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
B!gj@ck
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 18, 2010, 07:49:00 am » |
|
Witam, Proszê ¶mia³o zamieszczaæ swoje komentarze! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|