|
Factor
|
 |
« : Styczeñ 30, 2009, 08:16:31 am » |
|
Witam!!! Tak jak wiêkszo¶æ z was odwiedzaj±cych to forum, jestem klientem mbanku i mam kredyt w CHF, w starym portfelu. Od zesz³ego tygodnia mocno zastanawiam siê nad przeniesieniem kredytu. Dzisiaj idê na ostatnie spotkanie w tej sprawie, jedn± ciekaw± ofertê uda³o mi siê ju¿ zdobyæ. Podczas negocjacji rzuci³em, ¿e w zamian za rezygnacjê z mar¿y wynosz±cej 1,5 %, mo¿e siê uda znale¼æ kilka chêtnych osób do przeniesienia, najpierw nie by³o odzewu, jednak po dwóch dniach dosta³em telefon, ¿e istnieje taka mo¿liwo¶æ. W zwi±zku z tym do osób z Lublina lub okolic kierujê swoj± propozycjê przyst±pienia do zbiorowych negocjacji. Proszê tylko o powa¿ne odpowiedzi, osoby chêtne proszê o kontakt email: factor.kpl@gmail.com. Szczegó³y oferty i pomys³u jak to rozegraæ podam osobom zainteresowanym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
cywils
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeñ 30, 2009, 09:12:56 am » |
|
W sumie to fajnie tylko nie wiem czy dobrze rozumiem -to g³ownie Ty bêdziesz zwolniony z tej mar¿y czy wszyscy którzy siê odezw± do banku.....??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Factor
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeñ 30, 2009, 09:35:26 am » |
|
Nie jestem przedstawicielem banku :-). Chcê uzyskaæ korzystne warunki dla wszystkich, nie tylko dla siebie. W tym ca³a rzecz. Aktualnie mam jeszcze inny pomys³, nie chcê zdradzaæ za wcze¶nie szczegó³ów. Intensywnie pracujê, jak skoñczê to siê odezwê. Nie dzia³am z chêci zysku, bardziej chodzi mi o ma³± zemstê na banku ;-). Kredyt sp³acam sumiennie, 3 razy zwraca³em siê o zmianê oprocentowania, za ka¿dym razem zosta³em zlekcewa¿ony, ostatnia propozycja to 3,7 % + Libor, obecnie mam 4,7%. Miarka siê przebra³a. Sami nie uzyskami rewelacyjnych warunków kredytu, ale w grupie mo¿e byæ tylko lepiej, trzeba mieæ na uwadze, ¿e dzisiaj niekoniecznie jest najlepszy czas na przej¶cie do innego banku. ¦wietnie, ¿e powsta³o to forum i strona mstop, teraz chcia³bym ugraæ korzystne warunki w innym banku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cywils
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeñ 30, 2009, 09:38:50 am » |
|
no to fajnie ze my¶lisz równie¿ o innych ja jednak proponujê siê wstrzymaæ z przeniesieniem i zaczekaæ na decyzje KNF a pó¼niej na lepsze warunki przeniesienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Factor
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeñ 30, 2009, 10:00:12 am » |
|
Warunki przeniesienia przy negocjacjach, które prowadzê ju¿ s± dobre. Bankozaur nie odpu¶ci, bo jest zagro¿ony. O nas wypowiada siê "garstka niezadowolonych klientów", a w³a¶nie na nas najlepiej zarabia. S± prowadzone prace nad przepisami, które bêd± okre¶la³y walutê w jakiej mo¿na zaci±gn±æ kredyt, zarabiasz w pln, to kredyt równie¿ w pln. To mo¿e oznaczaæ, ¿e w przysz³o¶ci przy próbie refinansowania kredytu bêdzie trzeba przej¶æ na z³otówki. Druga rzecz to wej¶cie do strefy euro, jak siê mo¿na spodziewaæ bêdzie niez³e boom w naszych portfelach. Z tych powodów ciê¿ko jest okre¶liæ czy teraz jest w³a¶ciwy moment, czy jeszcze czekaæ. Przymiarkê mo¿na zrobiæ, to nic nie kosztuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cywils
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeñ 30, 2009, 10:04:52 am » |
|
widzisz ja mam akurat tak± sytuacjê ¿e cze¶æ wynagrodzenia mogê otrzymywaæ w CHF wiêc mnie osobi¶cie siê nie pali bo co nagle to wszyscy wiedz±. BRE ¼le rozegra³o za co zapewne przyjdzie mu zap³aciæ. Ja podobnie jak i wielu z tego forum zamierzamy doprowadziæ sprawê do koñca a dopiero pó¼niej pomy¶limy o refinansowaniu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Factor
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeñ 30, 2009, 10:20:30 am » |
|
Masz w takim razie lepsze mo¿liwo¶ci, ja zarabiam w z³otówkach. Ale jedno nas ³±czy :-). Ja te¿ zamierzam doprowadziæ sprawê do koñca, w taki czy inny sposób. Mo¿e, ale nie musi przydarzyæ siê jeszcze jedna przykra niespodzianka, czyli wykupienie mbanku przez inny podmiot. A wtedy wystarczy, ¿e nowy w³a¶ciciel zmieni tabelê op³at i prowizji, przez co mo¿e skutecznie zatrzymaæ klientów poprzez brak op³acalno¶ci wcze¶niejszej sp³aty kredytu. Dlatego rozwa¿am ucieczkê z mtitanica, póki jeszcze jest na powierzchni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elek
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeñ 30, 2009, 10:26:03 am » |
|
jeste¶ w mylnym b³êdzie, prowizja za wcze¶niejsz± sp³atê kredytu jest okre¶lona w umowie i po 3 latach wynosi 0%, a nie wed³ug tabeli prowizji. chyba ze ty w umowie masz wg tabeli, to tym gorzej dla ciebie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Factor
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeñ 30, 2009, 10:32:18 am » |
|
Nie jestem ani prawnikiem, ani bankowcem. Znajomy miał jednak taką przygodę w innym banku, zmienił się właściciel banku i kredytobiorcy musieli podpisać ankesy z nowym właścicielem, który pozmieniał im warunki na swoje. Wiadomo, że w naszym kraju ochrona konsumenta szwankuje i różne rzeczy się dzieją...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elek
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeñ 30, 2009, 10:42:48 am » |
|
masz tu na my¶li fuzjê ¿ubra i bhp? to mafijny w³a¶ciciel, z klientami nawyk³ymi do postkomunistycznych warunków, czemu siê wiêc dziwiæ. ka¿dy bank, wch³aniaj±c inny, wie jakie zobowi±zania ma podmiot który nabywa i musi ich respektowaæ. Id±c twoim tokiem rozumowania, mo¿na by za³o¿yæ ¿e np. mBank staje siê w³asno¶ci± Al-Kaidy, a ta narzuca ka¿demu posiadaczowi konta miesiêczny haracz na swoje dzia³ania operacyjne. Nieco rozs±dku kolego. Gdyby spór siê rozwin±³, my¶lê ¿e mo¿naby zaineterowaæ tym tematem jak±¶ komisjê w biuacg EU, bo bank przyznaj±c siê do stosowania kosztu pieni±dza poza rynkiem bankowym w Polsce (nabywaniem po mar¿y Commerzbank), przyznaje sie do trasferu ¶rodków poza posklim obiegiem bankowym, cop czyniæ chyba powinien. Bo je¶li nie, to czemu, zagraniczne banki (mo¿e jakie¶ raje podatkowe) nie otwieraj± u nas swoich filii i nie udzielaj± kredytów na poziomie nieosi±galnym dla polskich banków ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Factor
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeñ 30, 2009, 11:03:51 am » |
|
Dzięki swoim decyzjom podjętym w odpowiednich momentach uchroniłem się przed problemami finansowymi w przeszłości. Nie musisz zgadzać się z moim zdaniem, ale co do oceny rozsądku to daruj sobie. Szukam osób chętnych do przeniesienia kredytu tak jak w temacie, a nie pseudo eksperta do jałowej dyskusji. Czy brakuje mi rozsądku? Dostałem już kilka emaili z pytaniami o szczegóły, w takim razie większa liczba osób według ciebie jest w błędzie, a może po prostu utracili zaufanie do banku, a poza tym mają nadzieję na normalnie oprocentowanie swoich kredytów. Zanim zaczniesz oceniać innych spójrz na siebie. I nie jestem dla Ciebie kolegą delikatnie pisząc :-)).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cywils
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeñ 30, 2009, 11:13:03 am » |
|
Szanowni forumowicze proszê o skierowanie swoich agresji w stronê mBanku a nie przeciwko sobie Ka¿dy ma swoje zdanie uszanujmy to i po³±czmy si³y w walce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Factor
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeñ 30, 2009, 11:21:44 am » |
|
Ca³kowicie siê z Tob± zgadzam cywils. Ale k³ótliwo¶æ i udawanie m±drego to taka narodowa cecha polaków :-).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cywils
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeñ 30, 2009, 11:24:38 am » |
|
Factor mo¿esz podaæ co to za Bank byæ mo¿e w wawie te¿ bêd± nami zainteresowani popytaæ nie zawadzi. Dopatruje siê tylko jednego ucieczka teraz z m nie bêdzie ³atwa i bêd± to skutecznie utrudniac.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elek
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeñ 30, 2009, 11:32:43 am » |
|
przepraszam Factora, faktycznie ponios³y mnie nieco emocje. niemniej uwa¿am, ¿e jakiekolwiek przenosiny w sytuacji tak wysokiego kursu CHF s± silnym wsparciem dla zbójeckich dzia³añ mBanków, wiedz± ¿e wiêkszo¶ci siê to nie op³aci. Wiêcej, jest to mBankom na rêkê, bo dziêki wyprowadzce klientów uwolni± ogromn± kwotê w CHF po bardzo sprzyjaj±cym im kursie. Osobi¶cie stawia³bym oczywi¶cie na przeniesienie, ale gdy kurs spadnie (ka¿dy osobno wie jaki mu siê op³aci), i je¶li takie praktyki maj± miejsce, to w przysz³o¶ci odpu¶ci³bym sobie ju¿ kredyt w walucie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|